Peachtree
Mijn meest favoriete likeur is wel de Peachtree, geproduceerd door De Kuyper. Deze heldere likeur gemaakt van zongerijpte perziken is werkelijk fantastisch en is daarom ook vaak terug te vinden in mijn recepten. Het succes van Peachtree is ongekend en dat bleek wel tijdens de introductie in 1987. Er werden maar liefst 1 miljoen flessen van verkocht in minder dan een jaar. Vele producenten proberen dan ook
heden ten dage op dat succes verder te borduren. Maar Peachtree is en blijft de enige echte vandaar ook dat de officiële naam Original Peachtree is. Een groot voordeel vind ik de helderheid
van deze likeur aangezien deze geen enkele nadelige invloed heeft op de kleur
van het uiteindelijke eindresultaat van de creatie.
Tevens is de smaak werkelijk subliem een mooie ronde perziksmaak
met een karaktervolle afdronk.
Kwai Feh
Een heldere likeur op basis van lycheefruit, gebotteld in de zo karakteristieke rosé fles.
bij voorkeur gebruik ik Kwai Feh omdat deze een tikje geparfumeerd is, in combinaties met andere wat zoetere likeuren. Wand de specifieke eigenschap van deze likeur is toch dat hij een beetje droog overkomt zonder zwaar van alcohol te zijn (20%). In een van mijn cocktail cocktail creaties "Diamond" vindt u de perfekte balans van de droge Kwai Feh, Peachtree en een dash van Créme de Bananes. Dit een heerlijke pre-dinner cocktail.  
Tevens is er over deze likeur een leuke anecdote te vertellen; zo kreeg een Chinese keizer van de Ming Dynastie te horen dat een van zijn mâítresses een zeer warm gevoel in haar onderbuik kreeg van het eten van verse lychees, met als gevolg dat deze keizer direct de order uitvaardigde een likeur te produceren op basis van deze vruchten.Ik gebruik deze overheerlijke likeur dan ook regelmatig voor mijn vrouwelijke gasten, je weet maar nooit !!!!  
Amaretto
Een van mijn favoriete likeuren uit het De Kuyper assortiment van maar liefst 32 verschillende smaken, is wel de Amaretto. Vandaar dat deze prachtige likeur ook vaak terug te vinden is in mijn creaties. Met name voor de geur wat een zeer belangrijk item is.Vele malen heb ik verschillende Amaretto's die er op de markt zijn getest op smaak, kleur en geur. Maar voor het mixen in cocktails is onomstotelijk de Amaretto van De Kuyper het best. Zijn geur met een fantastische boventoon van bitterkoekjes, niet zo zoet als andere amaretto's maar een krachtige alcoholtoon als afdronk zodat vaak een zware alcoholbasis achterwege kan worden gelaten. Tevens is de kleur zeer neutraal.
Vele curaçao's zijn er op de markt in vele kwaliteiten. Zo heb ik een aantal jaren
terug op Curaçao zelf de locale likeur geproefd en dan blijkt er een hemelsbreed verschil te zijn, zo vlak van smaak en geur. Daarentegen is De Kuyper Curaçao uitermate temperamentvol, met een duidelijke afdronk van kardamon, wat zeer karakterstieke eigenschap is van De Kuyper curaçao's. Dat maakt het zeer geschikt om te mixen met wat zoetere likeuren. Vaak word de kleur van een cocktailcreatie verwaarloosd terwijl dit een zeer belangrijk item is. Met name de Red Curaçao is sterk geconcentreerd van kleur en dus een ideaal hulpmiddel om een mooie kleur te verkrijgen. Ik durf zeker te beweren dat je 30% minder volume hoeft te gebruiken om de zelfde eindkleur te krijgen ten opzichte van andere producenten, Tevens zijn De Kuyper Curaçao's in wit, groen, blue en mijn favoriete kleur rood te verkrijgen. Maar liefs vier maal won ik de Nationale kampioenschappen met deze powervolle likeur.
Red Curaçao
Meer informatie over De Kuyper
Grand Marnier Cordon Rouge
Cuvee Centenaire
Cuve Cent Cinquantenaire
Een andere favoriete likeur is toch wel de Grand Marnier. De wereldwijd bekende sinaasappellikeur op basis van cognac. De rijke geschiedenis en traditie van Grand Marnier ontstond in 1827. Monsieur Marnier ontwikkelde deze goddelijke likeur. In een later stadia ontstond er een partner-schip met Môsieur La Postolle.De firma                                        was geboren. Sinds die eerste dag is de receptuur van exotische sinaasapelen met de fijnste cognacs uit de Grande et Petite Champagne niet meer gewijzigd en staat deze firma nog steeds bol van de tradities, Zoals ik recent mocht ervaren tijdens mijn bezoek in het dorpje                                   waar nog steeds de productie plaats vindt.
MARNIER LAPOSTOLLE
De gedroogde sinaasappel schillen worden heden ten dagen nog steeds in balen vanuit Haïti geimporteerd, terwijl de cognacs worden aangevoerd vanuit het prachtige kasteel                             in het hart van de regio Charente, en worden de bekende rode strikjes met het bekende lakzegel op de flessen nog steeds handmatig verwerkt.
Neauphle-Le-Chateau
Chateau de Bourg
Na de distillatie en het mengen van de cognac wordt de Grand Marnier Rouge lang- durig gelagerd op eikevaten voordat deze ge- botteld wordt, zodat er een fantastische karak-tervolle likeur ontstaat die ook uitermate ge- schikt is om te gebruiken in cocktails. Denk maar eens aan de combinatie van Grand Marnier Rouge met de smaakvolle Peachtree afgewerkt met een tropisch sapje.Grand Marnier Rouge met allen ijsblokjes is ook niet te versmaden op een zomerse dag.
Een stapje verder is natuurlijk Cuvee du Centenaire (1827-1927) een heerlijke likeur om als digestief te drinken, eigenlijk op dezelfde wijze geproduceerd als de Marnier Rouge, maar met het onderscheid dat hier alleen de fijnste cognacs              in worden verwerkt. Geen wonder dat er een super zachte likeur ontstaat waarbij het echt genieten is. De Cuvee Du Centenaire werd dan ook naar mijn mening dan ook terecht geëerd met de GOLDEN MEDAL in 1983 tijdens de International Wine & Spirit Competition in Londen.            
25 jaar
Als klap op de vuurpijl is er dan ook nog de Cuvee Cent Cinquan-tenaire. waarin tot              best geselecteerde oude cocgnacs zijn verwerkt uit de Grande Champagne. Marnier-Lapostolle produceerde dit meesterwerkje in 1977 ter ge-legenheid van het 150 jarig bestaan van de firma. De eerste editie is dan ook
genummerd en vormt nu een waar collectorsitem.
De prachtige fles,een replica van de decanteerfles
van Marnier-Lapostolles privècollectie.
Een gematteerde fles rijkelijk gedecoreerd met ge-
schilderde wijnranken, een lust voor het oog op elke
digestief wagen. Terecht werd de Cuvee Cent Cinquantenaire
dan ook bekroond met een gouden medaille
tijdens de Salon des Arts Ménager in 1983
Brussel. Het neusje van de zalm en dus mijn
persoonlijke digestief die ik dan ook graag
mag nuttigen.
50 jaar


Naar Grand Marnier France