Wellicht meest gehoorde cocktailkreet aan de bar en dat hebben we allemaal te danken aan de schrijver Ian Fleming met zijn meest beschreven personage, geheim agent 007 James Bond die standaard een "Dry Martini" bestelt.
Maar wat wordt eigenlijk bedoeld met deze beroemde cocktailterm ?
DE BEREIDINGSWIJZE
Bij het bereiden van cocktails zijn er verschillende technieken die gehanteerd kunnen worden. Eigenlijk kan je alle cocktailcreaties onderverdelen in vier verschillende groepen die elk om een specifieke bereiding vragen.
STIR
Op het eerste gezicht een vrij eenvoudige techniek, men roert drank over ijsblokjes en klaar is Kees. Maar daar komt toch meer voor kijken en kan indien goed uitgevoerd een lust voor het oog zijn. Maak gebruik van een mooi groot mengglas al dan niet met een  schenktuit ( het glazen gedeelte van de Boston-shaker volstaat ook) vul het glas voor de helft met met stevig ijs en roer met de lange barlepel elegant rond
laat vooral het glas op het barblad staan, en maak ook niet de fout om de bovenkant af te dekken met de vrije hand. Vervolgens schenk je (met een hand) het glas, met bovenop de
Eigenlijk de meest bekende techniek: met krachtige schud bewegingen mengt men de ingrediënten en ijsblokken tot een homogeen en ijskoud mengsel. Over algemeen ziet men toch dat voor deze techniek in de professionele bars vaak de verkeerde shaker gehanteerd wordt, namelijk de standaardshaker.
strainer zeef het ijswater weg. Deze techniek vraagt om een beetje oefening maar is van essentieel belang, het glas is nu mooi voor-gekoeld. Stap twee is hetzelfde maar nu schenken we de drank over het ijs. Door deze techniek zal het eindresultaat een heldere cocktail opleveren. De meest beroemde stir cocktail is de "Dry Martini".
Vaak vallen stir-cocktails onder de catogorie pre-dinners.  
Je herkent dan ook de echte vakman als hij gebruikt maakt van de Boston-shaker. Vaak is er ook de angst om met dit gereedschap te werken. Niet nodig want met een beetje oefening is het echt te doen. Wel zijn er een paar richtlijnen voor het gebruik van de Bostonshaker, zo is het belangrijk dat het ijs en de ingrediënten eerst in het glas gedeelte er worden gedaan, en vervolgens het stalen gedeelte op te plaatsen. Nu kan er geshaked worden (door de kou van het ijs) zal het staal zich vast gaan zetten op het mixglas. Belangrijk is dat er altijd met twee handen in een schuin na voren richting wordt ge-schaked. Vervolgens de vrees dat de twee delen niet meer los te krijgen zullen zijn, maar met een klein tikje op de zijkant zullen de delen los springen. Wel is het belangrijk dat deze handelingen in een vloeiende beweging worden uitgevoerd, een beetje oefenen is dus wel gewenst. Als het drankje wordt uitgeschonken zal dit altijd uit het stalen gedeelte moeten zijn. Drankjes die geschaked worden vallen over het algemeen onder de categorie all-day cocktails.
STANDAARDSHAKER
Het makkelijkste te hanteren is wel de standaardshaker, dus ook het meest gebruikt door de enthousiaste hobby shaker. Toch zijn er een aantal dingen om in de gaten te houden, nooit de dop en de afsluitring tegelijketijd op de beker plaatsen, want door de lucht ophoping die
zal ontstaan tijdens het shaken loop je het risico dat het geheel niet goed vast zal blijven zitten met alle gevolgen van dien. Of de dop komt door het afkoelen van het metaal zo vast te zitten, dat na het shaken het nogal moeilijk is om deze los te krijgen van de sluitring. Een andere veel voor komende fout is dat men de standaardshaker in elkaar laat zitten wanneer deze niet wordt gebruikt (het staat wel mooi een complete shaker op de plank) maar wat dacht u van de stilstaande lucht na een dag? De professionele bartender zal deze shaker alleen maar gebruiken voor cocktails waarin zuivel- produkten zoals room en melk zijn verwerkt, in vaktaal heet de standaard-shaker dan ook de room-shaker. Drankjes waarin room wordt verwerkt vallen dan onder de categorie After-Dinner cocktails.
BUILD
De Techniekvan de simpelste vorm van dranken met elkaar mengen heet "build". Build wil eenvoudig zegge, de dranken direct mixen in het daarvoor benodigde glas. Met dat build wordt eigenlijk zoiets bedoeld als opstapelen. Tijdens het mixen van de dranken wordt consequent een volgorde aangehouden, waarbij steevast de duurste dranken het laatste worden ingeschonken. Dit wordt gedaan om na eventueel verkeerd inschenken van een benodigde drank, niet opgescheept te zitten met een waardeloos mengsel, waarin al een of twee dure basisdranken drijven en nu kan worden weggegooid. Het is vanzelfsprekend dat eventuele koolzuurhoudende dranken als laatste worden ingeschonken. Als alles in het glas is ingeschonken wordt alles geroerd met de barlepel.
BLENDEN
Als laatste techniek moeten we nog de elektrische blender toelichten. Deze techniek is zeer zeker populair omdat de recepturen van tropische cocktails steeds meer in de belangstelling komen te staan. Door de op hoge snelheid roterende messen kunnen we ook vers fruit mee blenden. Ook is het een ideaal stuk gereedschap om er frozen cocktails mee te maken. Een kleine tip is hoe langer men de blender laat draaien hoe meer het eindresultaat bevroren zal zijn.
SHAKEN